Српско-руски хуманитарни центар

Oбукa за спасавање на води у зимским условима

У периоду од 9. до 16. децембра, група стручњака Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије је прошла обуку на Санктпетербуршком универзитету државне противпожарне службе (УГПС) МЧС Русије. Тема обуке је била „Спасавање и рад на води у зимским условима и на леду“. Предавања су одржавана на територији Универзитета, док су на реци Неви, организоване практичне вежбе са инструкторима из службе за претрагу и спасавање МЧС Русије. У ово време године сурови временски услови у Санкт Петербургу су били додатни изазов за балканске стручњаке, који су сјајно савладали све постављене задатке. Група се састојала од ватрогасаца-спасилаца, који улазе у састав специјализованих спасилачких тимова на води Сектора за ВС МУП-а Србије, из различитих јединица Србије. Тема спасавања у зимским условима није нова за представнике Сектора, с обзиром да је у претходним годинама Центар имао могућност да организује обуку на ту тему.

У оквиру обуке група је посетила специјализовану јединицу у Санкт Петербургу, за коју се сматра да је једна од најбољих у Руској Федерацији.

На основу спроведеног анкетирања можемо закључити, да су сви ватрогасци-спасиоци, који су прошли обуку задовољни, а код многих је сама организација и добијено знање превазишло сва очекивања. То доказује да је Центар у сарадњи с Универзитетом још једном успешно организовао обуку стручног усавршавања у 2018.години.

Организација и спровођење таквих обука представља још један допринос СРХЦ-а у циљу стручног усавршавања српских колега и јачања пријатељских односа између наших народа.