Српско-руски хуманитарни центар

СТУДЕНИЦА

Манастир Студеница је културно наслеђе Србије од изузетног значаја, које је УНЕСКО уврстио у листу Светске баштине.

И сада је дошло време да нове генерације допринесу заштити овог културног наслеђа од природних пожара.

Влада Србије посвећује пажњу том проблему- Министарство заштите животне средине, Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије су свесни свих проблема са којима се сусреће манастир, а локални становници су већ организовали добровољну ватрогасну бригаду.

На адресу Српско-руског хуманитарног центра је стигао допис од начелника добровољне ватрогасне бригаде при манастиру Студеница, уз благослов игумана манастира, са молбом да се пружи материјална помоћ у виду опреме. Информисан је Сектор за ВС МУП-а Србије и одржане су консултације са ватрогасно-спасилачком јединицом града Краљева.

Узимајући у обзир важност овог питања за целу земљу, као и нове законске акте Републике Србије, Закон о добровољном ватрогаству („Службени гласник РС“, бр.87/2018), руководство СРХЦ-а се одазвало молби. Дана 14. децембра радна група Центра је посетила Краљево, где су одржани преговори, размотрене су потребе локалне добровољне ватрогасне бригаде при манастиру и организација система обавештавања добровољаца, организован је обилазак подручја, која су највише изложена претњи од природних пожара.

На основу анализе добијених информација стручњаци Центра припремају предлоге за пружање помоћи добровољцима, и спровођење обука за стручно усавршавање припадника добровољне јединице у координацији са локалним професионалним структурама.

Сарадници Центра доприносе јачању братских веза између народа Русије и Србије, радећи заједно са својим колегама-ватрогасцима Сектора за ВС МУП-а Србије, у циљу јачања и развоја националног система за борбу са ванредним ситуацијама.