Српско-руски хуманитарни центар

Група доктора из Србије у Сверуском центру ургентне и радијационе медицине А.М. Никифорова

Посао ватрогасаца-спасилаца је тежак и опасан, па се нажалост дешава да спасавајући друге, они сами постану жртве ванредних ситуација. Знајући за богато искуство руских доктора, који раде у области пружања помоћи у ванредним ситуацијама, Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије обратио се Српско-руском хуманитарном центру са молбом да организује специјализовану обуку стручног усавршавања за докторе из Србије.

СРХЦ је препознао значај обуке за националну службу за ванредне ситуације, па је у периоду од 17. до 21. децембра 2018.г. организовао обуку на тему „Терапија опекотина у случају ванредних ситуација са практичном наставом у симулационом центру при Сверуском центру ургентне и радијационе медицине А.М. Никифорова (ВЦЕРМ) МЧС Русије у Санкт Петербургу. На обуку су позвани доктори из Клиничког центра Ниш и Клиничког центра Србије, као и заменик начелника Одељења за здравље запослених и безбедност на раду Министарства унутрашњих послова Србије.

Група доктора из Србије се упознала са структуром Сверуског центра ургентне и радијационе медицине, савременим методама и опремом за хитну медицинску помоћ, посвећујући посебну пажњу терапији опекотина. Одржане су две радионице и семинар, предавања о терапијским иновацијама у случају критичних опекотина и о могућностима и перспективама хируршких корекција.

Практична настава се спроводила у Санктпетербуршком Научно-истраживачком институту за хитну медицинску помоћ. Доктори из Србије су се упознали са радом Центра за опекотине, одељењем за реанимацију и интензивну негу.

Према њиховим речима, овакви курсеви су изузетно важни и неопходни за српску медицину уопште, као и за руководство МУП-а Србије, које велику пажњу посвећује настрадалим сарадницима у спасилачким операцијама.