Српско-руски хуманитарни центар

Дан спасиоца у Русији

27. децембра МЧС Русије по традицији обележава професионални празник – „Дан спасиоца Руске Федерације“. Сваке године се у Москви сусрећу руководиоци профилних државних структура, ватрогасци и спасиоци из целе земље, колеге из других Министарстава и организација, страних држава и профилних међународних организација, како би сумирали постигнуте резултате у протеклих годину дана и учествовали на свечаним церемонијама.

Ове године „Дан спасиоца“ је свечано обележен 18. децембра у Државном Дворцу у Кремљу, на чијој су церемонији узели учешће представници МУП-а Србије - Катарина Томашевић, шеф кабинета и помоћник министра МУП-а Србије и Иван Барас, помоћник начелника СВС-а за међународну сарадњу. Поред представника МУП-а Србије делегацију су чинили и представници Српско-руског хуманитарног центра: В.П. Гуљевич, директор Центра, О.Б. Ганијев, заменик директора, Б. Гламочлија, кодиректор Центра и Ана Поповић, координатор за међународну сарадњу.

За нас је велика част присуствовати и бити део величанствене манифестације, која се одржава ради давања признања ватрогасцима и спасиоцима, који се свакодневно брину за нашу безбедност у ванредним ситуацијама.

У оквиру посете Москви делегација на челу са Катарином Томашевић, помоћником министра МУП-а Србије, посетила је Академију државне противпожарне службе (АГПС) МЧС Русије. Сарадници АГПС-а су упознали делегацију са наставно-материјалном основом, научним достигнућима и иновацијама, презентован је одсек за психолошку подршку, лабораторије, наставни центар за управљање у кризним ситуацијама, изложбене сале и музеј Академије.

Том приликом посетили су полазнике групе - начелнике Управа и јединица СВС-а МУП-а Србије, који су на Академији пролазили обуку стручног усавршавања на тему: „Примена мера заштите од пожара приликом пројектовања и изградње објеката високоградње и инфраструктурних објеката“.