Српско-руски хуманитарни центар

СРХЦ - ОБУКА У РУСИЈИ У МАРТУ 2019

Српско-руски хуманитарни центар наставља са активностима стручног усавршавања балканских стручњака. Сарадницима Центра предстоји велики посао у овој области, почевши од развоја структура локалних ватрогасно-спасилачких јединица и њиховог опремања најновијим достигнућима технике. Све то обавезује СРХЦ да интензивира процес стручног усавршавања балканских ватрогасаца-спасилаца, формирајући за њих одговарајуће наставне програме у високошколским институцијама МЧС Русије.

Предавачи у високошколским институцијама МЧС Русије са своје стране континуирано одржавају контакте са СРХЦ-ом и локалним образовним институцијама, трудећи се да увиде најнеопходније наставно-практичне потребе балканских држава.

Тако је 10. марта 2019.г. група српских стручњака је послата у Москву, како би прошла обуку за посебну дисциплину за цео регион - „Инструктор ВСЈ за гашење пожара и спасавање из друмских и железничких тунела“. Развој друмске и железничке комуникације, примена безбедносних мера и реаговање на ванредне ситуације у бројним тунелима карактеристичним за Балкан, обавезује националне службе за ВС земаља региона да посвете велику пажњу на неопходност да у својим службама имају стручњаке за спасавање из подземних објеката.

Предавачи Академије цивилне заштите су се сходно потребама полазника, искусних сарадника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије фокусирали на практичне вежбе на полигонима Министарства у г. Ногинск и ватрогасно-спасилачким јединицама у Москви, које имају полигоне-симулаторе подземних комуникација. Колеге из Србије су учествовале у практичној вежби „Пожари и техника спасавања у тунелима”, проучавали теорију и били укључени приликом примене вештина спасавања у ванредним ситуацијама у дубоким тунелима. Упознали су се са технологијом производње ватрогасно-спасилачке опреме приликом посете специјализованој фабрици „Простор“.

Укључујући у рад најновија достигнућа у професионалној сфери, Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије се обратио са молбом да се за њихове сараднике одржи обука на тему „Рад са беспилотним ваздухопловима“. Наведена обука ће се одржати 18. марта у Санкт Петербургу у трајању од 36 сати.

Од великог је значаја да ће се у Русији одржати едукација доктора из Србије на тему „Терапија опекотина“, за коју се може рећи да је то важна животна тема за сараднике ватрогасно-спасилачким тимовима у земљи, које обављају своју дужност у екстремним условима уз сталну опасност од задобијања опекотина и повреда приликом гашења пожара.

Сарадња руских и српских колега у области стручног усавршавања и обуке у новим областима професионалне активности служи добробити наших држава и наших братских народа.