Српско-руски хуманитарни центар

Доктори у Москви

Српско-руски хуманитарни центар наставља са реализацијом планова сарадњe са колегама из Републике Србије, у области стручног усавршавања најтраженијих праваца рада ватрогасаца-спасилаца, као и других стручњака, који помажу и садејствују ватрогасцима на Балкану у обављању свакодневних тешких и понекад изузетно опасних задатака.

У овом случају, реч је о докторима, који помажу спасиоцима у случају задобијених рана и опекотина. Ватрогасац, који спасава животе других људи, мора бити сигуран да, уколико се његов живот нађе у опасности, у помоћ долазе квалификовани медицински стручњаци.

Без хвалисања се може рећи да доктори из Русије имају богато искуство и владају најсавременијим знањима и вештинама у лечењу рана и опекотина.

Тако је, у периоду од 25 - 30. марта 2019. године, шест искусних доктора из Србије прошло специјализовану едукацију у Москви, у Центру за опекотине (НМИЦ за хирургију А.В. Вишњевски).

Руски стручњаци су поделили своја знања са колегама из Србије и упознали их са најновијим достигнућима, која се примењују у лечењу рана и опекотина.

Ово је већ други курс едукације за докторе, коју организује СРХЦ у Русији. Схватајући важност овог питања за службе које се баве ванредним ситуацијама и уопште за медицину у Србији, први курс едукације је организован још у децембру 2018. године, на територији Центра за ургентну медицину МЧС-а Русије у Санкт Петербургу.

Према речима гостију из Србије, смештај, исхрана и културни програм су, такође, организовани на високом нивоу.