Српско-руски хуманитарни центар

Обука у Москви на АГПС од 14. до 20. априла 2019. године

Све је ближе сунчано балканско лето, али то није само период годишњих одмора, већ и период опасности од настанка природних шумских пожара, период повећане опасности од настанка пожара у кућама и објектима, као и повећаног ризика штете природних богатстава државе, па чак и претње за становништво.

Узимајући у обзир све ове факторе, Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије се обратио СРХЦ-у са захтевом да се у Русији, на Академији државне противпожарне службе одржи обука за припаднике националних служби на тему „Системи за рану најаву и системи за обавештавање и узбуњивање у оквиру локалне самоуправе“.

Полазници ове обуке су били професионалци националних служби из Србије и Македоније, који имају велико практично искуство и који раде у овој области.

Групу је чинило десет полазника, на челу са Живком Бабовићем, начелником Управе за управљање ризиком СВС-а. Из Македоније су била два представника: Николчо Киров и Мишко Пупалевски.

Целокупан ток предавања и практичних вежби организован је тако да се колегама приближе методе и начини, који се примењују у МЧС-у Русије и научно-техничка достигнућа, која се користе за решавање задатака управљања ризицима, како од стране професионалних ватрогасаца, тако и локалних управа на пример: руски систем „ОКСИОН“ – целокупан систем обавештавања и упозорења, његови циљеви и задаци, принципи управљања, начини рада и кадровски састав. На предавањима су представљени материјали о начинима развоја система информисања и обавештавања становништва у локалним условима и још много тога, што је од практичног значаја за балканске стручњаке.

Курс је одржан у периоду од 14. до 20. априла 2019.године у Москви, на Академији државне противпожарне заштите.

Руководство Академије се потрудило да употпуни и слободно време полазника обуке обиласцима знаменитости и музеја главног града Русије. На крају је одржана свечана додела сертификата Академије о завршетку обуке додатног стручног усавршавања.

Након обуке, СРХЦ је примио допис у коме је исказана захвалност од стране начелника Управе за управљање ризиком Живка Бабовића за одличну организацију обуке и целог путовања.