Српско-руски хуманитарни центар

Обука у Санкт Петербургу ( Мај 2019)

Обука стручног усавршавања на Универзитету државне противпожарне службе МЧС Русије, Санкт Петербург (18.05.-01.06.2019.г.)

Обука у Санкт Петербургу на Универзитету државне противпожарне службе МЧС Русије је организована за стручњаке Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије и Дирекције за заштиту и спасавање из Северне Македоније. Групу је чинило 10 сарадника Сектора за ванредне ситуације на челу са Радомиром Смиљанићем и сарадник Дирекције за заштиту и спасавање из Северне Македоније, Шајноски Климент.

Тема обуке за балканске стручњаке је била „Спровођење операција претраге и спасавања на планинским рекама“.

Сарадници служби за ванредне ситуације из Србије и С. Македоније нису новајлије у овој области, сви имају велико практично искуство у обављању својих свакодневних активности, а нова знања стечена од руских колега треба да им помогну у обављању својих професионалних задатака на још вишем нивоу.

Предавања су реализована у специјализованим учионицама и на базену Универзитета, као и практичне вежбе на планинској реци Шуја у Републици Карелији, током којих су у реалним условима разрађене теме „Техника кретања дуж планинских река“ и „Операције претраге и спасавања на планинској реци“.

По завршетку обуке полазницима су уручени сертификати о стручном усавршавању.

У слободно време колеге из Србије и С. Македоније су имале прилику да се упознају са знаменитостима северне престонице Русије и да посете утакмицу фудбалског тима „Зенит“.

Треба истаћи да ове обуке спадају у једну од планираних активности, које се реализују у високошколским установама МЧС Русије и имају за циљ стручно усавршавање колега из балканских држава. Обуке се организују на захтев Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, док Српско-руски хуманитарни центар финансира и организује те одласке, дајући свој допринос јачању пријатељства наших народа.