Српско-руски хуманитарни центар

ОБУКА НА УНИВЕРЗИТЕТУ МЧС РУСИЈЕ У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ ( 03.06. – 08.06.2019.г.)

Српско-руски хуманитарни центар наставља да доприноси јачању пријатељства између народа Русије и Србије, побољшавајући опремљеност јединица СВС-а МУП-а Србије и повећавајући професионални ниво њихових припадника.

Одлука Владе Србије (2017.г.) о прибављању зграде у којој се СРХЦ тренутно налази, а која је у власништву МУП-а Србије, представљала је подстицај развоју Центра, његовој трансформацији у логистички и наставно-тренажни центар.

Исте године, МЧС Русије је предао СРХЦ наставно-тренажни комплекс „Штурм“, који СВС МУП-а Србије практично користи за обуку ватрогасаца-спасилаца. У 2019. години у Центру ће бити испоручене и формиране три наставне учионице, са свом опремом за специјализовану наставу са националним кадровима, и отвориће се стална изложбена поставка професионалне опреме.

Истовремено се наставља обука стручњака из балканских земаља у високошколским установама МЧС Русије сходно темама, које су од највећег интереса за локалне профилне организације.

У периоду од 03.06. - 08.06. 2019.г. на Универзитету МЧС Русије у Санкт Петербургу је одржана обука на тему:„Организација и спровођење спасилачких и других неодложних операција у условима поплава”. Групу је чинило 10 стручњака из Србије на челу са Зораном Лазићем из Шабца, 2 стручњака из Северне Македоније на челу са А. Арифи из Тетова, 1 стручњак из БиХ - Харис Рамић - из Федералне управе цивилне заштите и 1 стручњак из Републике Српске - Александар Наумовић - представник Републичке управе цивилне заштите.

Обуком у Санкт Петербургу је завршен наставни план за прву половину 2019. године, док ће се остале обуке наставити на јесен.

Треба истаћи да су поред корисног наставног програма наше колеге са Балкана имале могућност да уживају у „белим ноћима“ северне престонице и организованим слободним активностима.

Руководство Српско-руског хуманитарног центра планира да настави са процесом стручног усавршавања националних кадрова користећи искуство МЧС Русије, тако што ће посветити више пажње обукама у Центру, на основу наставне базе која је створена у Центру и уз ангажовање стручњака из Русије.

Ниш. 11.јун 2019.г.