Српско-руски хуманитарни центар

Омладина Србије и СРХЦ

Српско-руски хуманитарни центар упоредо са учешћем у активностима у области реаговања у ванредним ситуацијама, пружања хуманитарне помоћи и реализацији других профилних задатака утврђених Статутом Центра, велику пажњу посвећује раду са омладинским националним структурама – образовним институцијама, извиђачким организацијама и децом из Србије.

Спасиоци из СРХЦ-а помажу у организовању скупова и кампова у Србији, одржавају тренинге, показне вежбе и предавања у школама.

Осим тога Центар организује и одласке омладине из Србије у Русију где МЧС Русије, као и спортске и патриотске организације одржавају различите кампове и скупове током лета, посвећујући велику пажњу такмичењима и предавањима о основама безбедности и другим занимљивим и корисним стварима. Слични скупови су одржани у наставном центру МЧС Русије у г. Ногинск, Санкт Петербургу, Ростову на Дону, Калуги, Сергијевом Посаду.

Кампови обично трају од 7-10 дана, током којих деца учествују у такмичењима са својим вршњацима из других земаља и региона, слушају предавања на теме из профилне области, a значајно место заузимају и културни догађаји. Све то доприноси успостављању пријатељских контаката и упознавању са својим вршњацима из других земаља.

У периоду од 22. јуна до 1. јула, српски тим, који је чинило 7 чланова је отпутовао у Азербејџан, град Габала, где је заједно са тимом из Азербејџана, Белорусије, Бугарске, Грузије, Катра, Пакистана, Русије, Румуније, Турске и Украјине учествовао на међународним омладинским такмичењима „Млади спасилац“.

Такмичења су организована уз подршку Министарства за ванредне ситуације Азербејџана.

Учесници су се надметали у ватрогасној штафети, стази са препрекама и кросу кроз планинске пределе.

Домаћини су организовали одличан културни програм и вече упознавања, где се сваки тим појединачно представљао и причао о својој земљи и тиму.

Српски тим је за учешће на такмичењу добио сертификат, а деца незаборавне успомене о гостопримљивој држави Азербејџан.