Српско-руски хуманитарни центар

СПОМЕН-ПЛОЧА У ПРОКУПЉУ

У оквиру међународне вежбе „Србија 2019“, припадници руских и српских служби за ванредне ситуације провежбали су здружени одговор у циљу отклањања последица у ванредним ситуацијама. Заједно са Србима и Русима, у тим вежбама су учествовали и спасиоци из 6 других земаља – Северне Македоније, Турске, Мађарске, Кубе, Јерменије, Босне и Херцеговине.

Обухваћен је и медицински аспект и пружање прве медицинске помоћи жртвама земљотреса, које је одлично организовао МУП Србије. МЧС Русије је продемонстрирало своја достигнућа у овој области и привремено формирало аеромобилну болницу у Србији. Након консултација са колегама из Србије, одлучено је да се болница формира у Прокупљу. Узета је у обзир и историјска чињеница - 20. годишњица формирања аеромобилне болнице МЧС Русије у овом граду током НАТО бомбардовања Југославије 1999. године. Тада је МЧС Русије испоручило болницу, лекове, опрему и медицинско особље - 42 доктора. Како се касније испоставило, осим пружања медицинске помоћи за више од три хиљаде људи болница је имала улогу „живог штита“ за град. Чланице НАТО-а се нису усудиле да бомбардују подручје на којем су радили руски стручњаци. Тако су спасени животи десетина цивила овог града.

Болница је радила око два месеца. Након тога руско особље се враћа у своју домовину, док амбуланту, опрему и лекове поклањају српском народу.

Сада, као и пре 20 година, руски доктори су организовали прегледе и консултације за становнике града и заједно им пружали помоћ са колегама из Србије.

Као незабораван симбол руско-српског пријатељства, руководиоци вежбе „Србија 2019“, први заменик министра МЧС Русије, А. Ћупријан и министар унутрашњих послова Србије, Н. Стефановић су 27. јуна отворили спомен-плочу посвећену овом догађају.

Становници и градоначелник града А. Симоновић су са задовољством подржали идеју о отварању спомен-плоче.

Треба напоменути да је ова спомен-плоча четврто обележје, који је отворено уз учешће Српско-руског хуманитарног центра током година рада у братској земљи: спомен-плоча у болници града Ниша, у част руског медицинског особља које је помагало грађанима Србије у Првом светском рату, спомен-плоча на 10. годишњицу почетка рада руских деминера, који су очистили територију аеродрома града Ниша од остатака НАТО бомбардовања, споменик пилотима Црвене армије, који су погинули у околини г. Ниша 1944. године.

Сви сарадници Српско-руског хуманитарног центра дају свој допринос јачању пријатељства наших братских народа и настоје да сачувају успомену на заједничку историју за будућа поколења.