Српско-руски хуманитарни центар

МЕЂУНАРОДНА ВЕЖБА «СРБИЈА 2019»

У периоду од 25. до 28. јуна у Србији је одржана међународна вежба у области управљања последицама ванредних ситуација на Балкану. У њој су учествовали спасиоци из осам земаља: Русија, Србија, Куба, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Мађарска, Јерменија и Турска. Основни циљ вежбе је био да се повећа ниво спремности међународних спасилачких јединица за реаговање у ванредним ситуацијама и да се унапреди међународна сарадња спасилачких тимова. У вежби је учествовало око 200 припадника МЧС Русије из Москве, Санкт Петербурга и Ростова на Дону са својом опремом и техником. Авијацију МЧС Русије је чинило седам ваздухоплова (авиони Ил-76 и Бе-200, хеликоптери Ми-26, Ми-8 и Ка-32).

Вежба је одржана у Нишу, Прокупљу и на Бованском језеру. Према сценарију дошло је до земљотреса у региону Балкана. Формирана међународна група је отклонила последице пожара и обрушавања у машинској индустрији, цурење хемијски опасних материја, отклонила пожар у високоспратници, борила се са шумским пожарима у околини Бованског језера и спровела операције претраге и спасавања у језеру. У Прокупљу је упоредо радила аеромобилна болница МЧС Русије и пружала медицинску помоћ становништву. На предлог руске стране један од елемената вежбе је био и мобилни комплекс „Струна“ – намењен за анализу сеизмичке отпорности зграда на подручју погођеном земљотресом – спасиоци МЧС су проверили неколико историјски важних објеката града Ниша.

Познато је да су се председници наше две земље договорили о намери одржавања заједничке вежбе на састанку у Београду у јануару ове године, и од фебруара су почели активни радни контакти између МЧС Русије и Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије у циљу реализације тог договора.

Треба истаћи да је вежба ових размера прва заједничка практична активност МУП-а Србије и МЧС Русије у овој профилној области. Може се упоредити само са спасилачком операцијом 2014.г., када су авион ИЛ-76, два руска хеликоптера и око 100 спасилаца МЧС Русије послати у Србију, и који су заједно са колегама из СВС-а МУП-а Србије радили на подручју погођеном катастрофалним поплавама у Обреновцу.

Нимало лак задатак почевши од припреме целе вежбе, организације интеракције између јединица различитих држава, решавања питања логистике и комуникације је успешно реализован од стране сарадника МЧС Русије и МУП-а Србије, уз активно учешће градских структура Србије и управе града Ниша.

Сви сарадници СРХЦ-а, логистичка подршка Центра и стечено искуство на Балкану су допринели успешној реализацији постављеног задатка - одржавања вежбе.

Оперативна позадина вежбе је била новонастала ситуација на подручју града Ниша и оперативни штаб се налазио у Српско-руском хуманитарном центру, за шта је било потребно обезбедити додатну технику, опрему и особље.

Након добијених извештаја страна о спремности у Ниш су почели да слећу руски ваздухоплови са опремом и личним летачким особљем.

Практичном делу вежбе су претходиле командно-штабне вежбе OCHA, које су организоване у згради СРХЦ-а путем видео-конференције, док је оперативна група почела са радом укључујући представнике свих заинтересованих и ангажованих страна и структура у вежби. Важно је напоменути да су се све информације у многим земљама Европе и ЗДН достављале у онлине режиму.