Српско-руски хуманитарни центар

МЕЂУНАРОДНА ВЕЖБА «СРБИЈА 2019»

На наставним тачкама су 26. и 27. јуна одржане основне активности у складу са планом вежбе. На значај ове вежбе указује и чињеница да су је пратили високи званичници Министарства за ванредне ситуације Русије и Министарства унутрашњих послова Србије, бројни гости из дипломатског кора, као и сарадници из УН и других међународних институција.

Русију је представљао први заменик министра МЧС Русије А.П.Ћупријан, а Србију потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, државни секретар М. Миличковић, начелник Сектора за ванредне ситуације П.Марић, Италију - директор Дирекције за цивилну заштиту А. Борели.

Током трајања вежбе „Србија 2019“, СРХЦ је у изложбеном павиљону организовао изложбу спасилачке и специјалне опреме у којој је учествовало 15 руских и три српске компаније. На територији је био изложен експонат возила са гусеницама, који се користи у МЧС Русије и који је специјално допремљен у Ниш поводом овог догађаја.

Дана 27. јуна у центру града Ниша је одржана свечана церемонија затварања међународне вежбе „Србија 2019“ на којој се поред министра МУП-а Н.Стефановића и првог заменика министра МЧС Русије А.Ћупријана обратио и председник Р. Србије А.Вучић и том приликом упутио захвалност свима који су организовали и практично реализовали вежбу. Након приказаног филма о одржаној вежби председнику Србије је уручена сабља на поклон од министра МЧС Русије. На свечаности је присуствовао министар одбране Р. Србије А. Вулин и бројне званице из земље и иностранства. За сам крај је на небу изнад Ниша приказан налет авиона и хеликоптера МЧС Русије и МУП-а Србије.

Руска страна је на централном тргу у Нишу као захвалност за српско гостопримство организована испијање чаја из руских самовара уз дегустацију руских слаткиша. Радила је пољска кухиња у којој су спремали хељдину кашу са месом (типична исхрана спасиоца када су на терену). Многи становници града Ниша су имали прилику да по први пут пробају руску кухињу!