Српско-руски хуманитарни центар

Полагање венаца 30.07.2019.г.

Српско-руски хуманитарни центар поред обављања професионалних задатака посвећује доста времена и активностима са становништвом града Ниша, одржавајући тесне контакте са јавним и образовним организацијама.

Сарадници СРХЦ-а су увек драги гости на јавним скуповима и обележавањима у граду, радо их дочекују и позивају.

Тако смо добили позив да присуствујемо на обележавању 180. година од оснивања Санитетске службе Војске Србије и полагању венаца на споменик посвећен жртвама тифуса у Првом светском рату на територији Војне болнице у Нишу.

Сарадници СРХЦ-а су положили венце и на спомен-плочу у част руском медицинском особљу које је помагало грађанима Србије у Првом светском рату. Ово је знак сећања на пријатељство руског и српског народа. Спомен-плочу су 2015. године поставили сарадници Центра у знак сећања на догађаје током рата. О резултатима рада тог руског одреда потврђује чињеница да је у фебруару 1915. Влада Србије одобрила план за пружање медицинске помоћи Нишу и послала граду и његовој околини докторе из Русије под пуним медицинским надзором, захваљујући чему се епидемија тифуса која је захватила овај регион крајем априла значајно смањила и хиљадама Срба су спасени животи.

Треба истаћи да је ово четврта по реду спомен-плоча, која је постављена уз учешће Српско-руског хуманитарног центра током година његовог рада у братској земљи - и све оне су симболи братског пријатељства два народа: споменик совјетским војницима који су страдали за слободу Југославије у Другом светском рату, меморијална плоча у част рада деминера из Русије, који су разминирали аеродром „Константин Велики“ од НАТО бомби, спомен-плоча поводом 20. годишњице формирања мобилне болнице МЧС Русије у Прокупљу током НАТО бомбардовања 1999.г.

У име свих сарадника Центра В. Гуљевич и Н. Гроздановић су положили венце. Присуство почасне страже и војног оркестра је нагласило свечаност овог догађаја.