Српско-руски хуманитарни центар

ПАРАГЛАЈДИНГ-НИШ-28.07-03.08.2019.

Спасиоци и спорт

За сараднике СРХЦ-а лето није само период годишњих одмора, већ и период припрема за крај наставне 2019. године, па сходно томе Центар и његови ресурси активно учествују у активностима са добровољним структурама Србије на организовању и спровођењу спортских и образовних догађаја - кампова, такмичења, регата. СРХЦ пружа помоћ волонтерским организацијама и обезбеђује им шаторе, опрему за кампове и шаље своје спасиоце.

Лето је сезона за спортисте који се баве параглајдингом, занимљивим али не тако безбедним спортом, за који су потребне посебне припреме. Од 29. јула до 04. августа одржавају се такмичења у околини Ниша, а потом и на Копаонику, у Прокупљу и Вршцу.

Безбедност одржавања оваквих такмичења обезбеђују Српски спасилачки тим (ССТ) и Горска служба спасавања (ГСС), а СРХЦ им пружа подршку. Сада се у Нишу одржавају међународна такмичења у којима учествују 164 пилота из 20 земаља. Нераван терен, клисуре, планине и шуме захтевају посебну пажњу приликом пружања безбедности. СРХЦ је обезбедио теренски аутомобил марке Нива, сараднике Центра, средства за комуникацију и осталу опрему која је потребна за организовање и одржавање такмичења.

Такмичења у Нишу су успешно завршена без икаквих повреда. Учесници ће понети са собом лепе успомене на српско гостопримство и прелепу природу. Последњег дана такмичења учесници су изразили захвалност локалним организацијама, које су омогућиле одржавање овако велике међународне манифестације.