Српско-руски хуманитарни центар

„КОЛО СРПСКИХ СЕСТАРА“

У историји културе српског народа мало је организација и удружења, где политичке промене нису ометале њихов рад и континуитет. Мало је оних који су историјски успели да наставе са радом и врате се на друштвену арену у Србији. Коло српских сестара једна је од ретких таквих структура.

„Коло српских сестара“ је женска, културно-просветна, патриотска, међународна хуманитарна заједница, основана 1903. у Београду. Регионалне организације Кола српских сестара су основане у многим рејонима где су живели Срби.

Група жена у Београду 1990. године обновила је рад у „Колу“, у складу са принципима првобитне организације „Коло српских сестара“. Данас, „Коло“ има преко 20 одбора широм Србије и активно ради у дијаспори.

Од свог оснивања 2014. године у Нишу, Српско-руски хуманитарни центар, који, такође, реализује хуманитарне задатке и, разумејући духовну сродност са „Колом“, успоставио је блиске контакте са истим и учествовао у многим заједничким активностима, укључујући и бригу о црквама и гробовима погинулих руских и српских ратника, а за представнике СРХЦ-а је велика част да учествују у свечаностима, које „Коло“ одржава у граду Нишу.