Српско-руски хуманитарни центар

Делиград 04.09.2019.

Делиград је обележио догађаје из далеке 1804. године, када је у његовој околини вођена битка између одреда Срба устаника и турских поробљивача.

Српски народ памти своју историју, одаје почаст својим херојима. Представници многих јавних организација и Војске Србије окупили су се 4. септембра у цркви Светих Арханђела Михаила и Гаврила на Делиграду. Свечаност је предводио државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић.

На церемонији су учествовали и припадници Српско-руског хуманитарног центра, који су положили венац на спомен-обележје.

Ови догађаји били су посвећени 213. годишњици битке код Делиграда, када су српски устаници месец дана раније успели да поразе Турке у бици код Мишара, а 3. септембра 1806. главна битка се одиграла овде код Делиграда - отоманска војска се повукла и Османлије су биле присиљене, како би избегли коначни пораз, да склопе примирје са Србима, а затим је влада Отоманског царства, посредовањем Русије и Аустрије, започела преговоре са српским устаницима. Резултат споразума који су стране закључиле био је опроштај свим учесницима устанка, спремност за потврђивање српске аутономије и признање титуле, кнеза српског.

Делиград памти и друге битке, које су се одвијале у његовом окружењу. То је битка са Турцима 20-21. октобра 1876. за време српско-турског рата и борбе са нацистичким освајачима 1941. године, када су српски војници 26. планинске дивизије пружили херојски отпор окупаторима.