Српско-руски хуманитарни центар

Дан добровољних ватрогасаца Србије

Сваке године 27. септембра, наше српске колеге из добровољних ватрогасних организација обележавају свој професионални празник –Дан добровољних ватрогасаца Србије.

Ове године, централна активност је била у Краљеву, где је одржана седница Извршног одбора Ватрогасног Савеза и Добровољног ватрогасног друштва из Краљева.

Свечану седницу је отворио председник Добровољног ватрогасног друштва Краљева Милутин Вукосављевић. На седници су присуствовали и представници Градске управе, многобројни гости из ватрогасних друштава из целе Србије и из Словеније, припадници «Гасилске звезе» (Ватрогасни савез) из Марибора. Међу позваним званицама били су Виктор Гуљевич, директор Српско-руског хуманитарног центра и Дејан Сеизовић, начелник Одељења за ванредне ситуације града Краљева, СВС МУП-а РС.

Поводом Дана добровољних ватрогасаца Србије, многим организацијама и припадницима, у име Извршног одбора ВСС и Добровољног ватрогасног друштва, за посебне заслуге и рад, уручена су признања и плакете.

Након свечане седнице, учесници су, у пратњи ватрогасног оркестра «27.Септембар» положили венце код спомен плоче на згради старог ватрогасног дома у Краљеву, одакле је 27.септембра 1941.године, цео ватрогасни ешалон, уз музику, изашао из окупираног града, како би се прикључио партизанском одреду «Јово Курсула» на Гочу.

У знак сећања на тај славни догађај, храбри подвиг ватрогасаца града Краљева, 27.септембар је проглашен Даном ватрогасаца, а локални часопис «Краљевачки ватрогасац», објављује много тематских материјала.