Српско-руски хуманитарни центар

Добој

У Републици Српској (РС) Босне и Херцеговине (БиХ) у околини града Добоја, село Ритешић, на иницијативу Друштва српско-руског пријатељства и јединства православних народа и председника Друштва Зорана Гајића, 5.септембра је одржана свечаност. Од 2009. године ту се гради манастирски комплекс Свете Матроне Московске и руско етно-село.

Догађају је присуствовало на стотине гостију, укључујући и припаднике Руске хуманитарне мисије (РХМ) и Српско-руског хуманитарног центра.

Свечаност су отворили председница Републике Српске Жељка Цвијановић и амбасадор Руске Федерације у Босни и Херцеговини П.А.Иванцов, који су поздравили присутне и изјавили, да рад овог Комплекса, још више јача искрене блиске односе између руског и српског народа.

З. Гајић је са своје стране потврдио да је главни циљ пројекта промовисање идеје јединства свих православних народа и популаризација руске културне баштине.

Комплекс је смештен у планинском шумовитом подручју, уз њега се пружа река Босна, локални систем за реаговање у ванредним ситуацијама је слабо развијен, због чега је ово подручје, његови становници и сви објекти овде подложни на природне катастрофе. На пример, изливање реке Босне у 2014. години је класификовано као катастрофална поплава у погледу степена нанете штете.

У вези са тим, имајући у виду значај самог Комплекса и, узимајући у обзир захтеве локалне управе, руководство СРХЦ-а спремно је да пружи профилну подршку Друштву и локалним становницима и садејство у оснивању добровољног спасилачког друштва од локалних становника, као и њиховој обуци и додели одређене количине спасилачких средстава и борби са последицама ванредне ситуације природног карактера.

Као што је познато, СРХЦ од 2015. године подржава професионалне структуре у Босни и Херцеговини, упућујући њихове припаднике на стручно усавршавање у високообразовне установе МЧС-а Русије.