Српско-руски хуманитарни центар

СУБОТИЦА 10.10.2019.

У Србији се у октобру обележавају многи меморијални догађаји. 1944. године земља је ослобођена од нацистичких освајача, плативши за то високу цену животима хиљада војника, ослободилаца, Руса и Срба.

Године 1957. маршал Тито је наредио да се овековечи сећање на погинуле хероје и да се подигну меморијална спомен-гробља. 1962. године као резултат поновног сахрањивања остатака совјетских војника, које су југословенске власти реализовале и усагласиле са владом СССР-а је подигнуто девет меморијалних спомен-гробља у градовима Београду, Вршцу, Горњем Милановцу, Зрењанину, Зајечару, Пожаревцу, Сомбору, Суботици и Јагодини. У борбама на територији Србије погинуло је око седам хиљада војника Црвене армије.

Суботица је најсевернији град у Србији, који се налази на 10 км удаљености од границе са Мађарском. Тамо се налази меморијални комплекс у коме је сахрањено око 500 војника Црвене армије, који су погинули у биткама за слободу братског народа. Дана 10. октобра 1944. године, јединице Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије су ослободиле град од немачко-нацистичке трупе.

Дана 10. октобра, на позив локалне самоуправе и активиста Српско-руско-белоруског удружења (председник Миленко Милошевић), представници СРХЦ-а су посетили Суботицу, положили венац на споменик ослободиоцима, сусрели се са администрацијом и становницима града и учествовали у скупу који је овим поводом организован. Свечаност манифестације се огледала у почасној стражи војника Р. Србије и учешћем бројних гостију, укључујући и представнике амбасаде Русије и Белорусије.

Треба им се дивити– братске гробнице се редовно одржавају, и види се да им велику пажњу посвећују како становници града тако и градске власти!

Вечно сећање на борце Црвене армије и српске родољубе, који су пали у борбама за ослобођење Србије!