Српско-руски хуманитарни центар

Академија цивилне заштите-Обука на тему „Пружање и примањe међународне помоћи у ВС“ октобар 2019

У периоду од 30. септембра до 5. октобра на Академији цивилне заштите у Москви, а у складу са реализацијом плана обуке и стручног усавршавања на високообразованим установама МЧС Русије за 2019. годину, који је припремио Српско-руски хуманитарни центар за хитне службе земаља балканског региона, одржана је обука за припаднике профилних служби Србије и Босне и Херцеговине (укључујући Службу цивилне заштите Републике Српске) на тему „Пружање и примање међународне помоћи у ванредним ситуацијама“.

Предавања су одржана на територији Академије, уз практичну посету Центроспасу МЧС Русије - структури која је први и главни елемент у МЧС Русије, и који реагује у случају хитних хуманитарних операција, како у Русији, тако и иностранству.

Током катастрофалних изливања река 2014.г. у Србији управо су спасиоци Центроспаса (74 припадника и два авиона ИЛ-76) први стигли у регион Обреновца, док је Центроспас учествовао у организацији испоруке хуманитарне помоћи у погођена српска подручја.

Као што знате, учешће у обуци националних кадрова је један од главних задатака Српско-руског хуманитарног центра и реализује се и на високообразованим установама МЧС Русије и у наставно-тренажном комплексу, који се тренутно формира у самом Центру у Нишу. Ово је братска, бесплатна помоћ руског народа.

Академија цивилне заштите МЧС Русије је једна од најстаријих високообразованих установа МЧС Русије и током петогодишње сарадње у њој је прошло обуку око 500 полазника из балканског региона.

До краја 2019. године на универзитетима МЧС су планиране још две обуке- „Организација и спровођење спасилачких и других неодложних операција на води“ (у зимским условима) и „Основе за рад на уређајима за испитивање апарата за заштиту органа за дисање“.

А већ у новембру, сарадници СРХЦ-а ће са представницима Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије разговарати о жељама српске стране, које се тичу наставних тема за обуке у 2020. години.