Српско-руски хуманитарни центар

Курс АГЗ – Експлозивне материје - 16-27.9.19

У другој половини наставне 2019. године, СРХЦ је продужио реализацију једног од својих главних задатака – пружање помоћи балканским колегама у усавршавању својих практичних вештина и квалификација.

Као што је познато, обука се одвија на високообразовним установама Министарства за цивилну одбрану, ванредне ситуације и отклањање последица од елементарних непогода Руске Федерације (МЧС Русије) и у Српско-руском хуманитарном центру (СРХЦ) у Нишу, користећи опрему коју је испоручила руска страна - пре свега, комплекс за обуку и тренинг „Штурм“.

Управни одбор СРХЦ-а постепено реализује планове за прелазак СРХЦ-а у национални центар за обуку Сектора за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије, који би требало да постане део постојећег националног система за обуку ватрогасаца и спасилаца.

О обуци у Русији. Тема чишћења балканских територија, тешко контаминираних експлозивним предметима у периоду ратова и сукоба, који су се током 20. века одвијали на овим територијама, била је и остаје најважније питање, које власти морају да реше. У вези са тим, Сектор за ванредне ситуације МУП-а РС затражио је од руске стране да спроведе курс стручног усавршавања за локалне стручњаке на тему: „Основе безбедности при контакту са експлозивним материјама“.

Од 16. до 27. септембра, на Академији цивилне заштите МЧС-а Русије, одржане су наставне активности на ову тему, а дванаест специјалиста из Републике Србије и Босне и Херцеговине је завршило обуку и добило сертификате о стручном усавршавању.

Курс се састојао из два дела - теоријска настава на Академији цивилне заштите МЧС-а Русије - предавања о методологији рада са експлозивним материјама и практичне вежбе на полигонима тренинг центра у Ногинску. Специјалисти су посетили и упознали се са радом Центра за спровођење спасилачких акција посебног ризика „Лидер“.

Руководство СРХЦ-а се нада, да су искуством и знањем, које су у Русији стекли наши пријатељи, побољшали професионалне вештине које ће им помоћи у њиховом племенитом и опасном раду.