Српско-руски хуманитарни центар

ОКТОБАР У СРПСКОЈ ИСТОРИЈИ

Октобар је време незаборавних догађаја за Србију - 1944. године земља је ослобођена од фашистичких освајача, плативши за то високу цену - животе хиљада војника-ослободилаца, Руса и Срба.

Као резултат заједничке Београдске операције напада Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије (28. септембра - 20. октобра 1944.), ослобођени су источни и јужни делови Југославије од снага немачких фашистичких освајача. Прелиминарно је операција била усаглашена у Москви од стране врховног команданта И. В. Стаљин са командантом НОВЈ Ј. Брозом Титом у Москви.

1957. године маршал Тито је наредио да се овековечи сећање на пале хероја и да формира војно гробље у земљи.

Сваке године захвални потомци одају почаст палим војницима, полажући венце на њихове гробове широм Србије. Српско-руски хуманитарни центар заједно са становницима, градском управом и локалним патриотским организацијама активно учествује у овом покрету од самог почетка свог рада у Нишу - а ове године су припадници Центра положили венце на споменике херојима у Нишу, Суботици и Горњем Матејевцу.

Потребно је напоменути да је споменик, који је био саграђен 2015. године захваљујући припадницима СРХЦ-а у знак сећања погинулих војника Црвене Армије, постао једна од градских знаменитости и најпосећенији од стране гостију, који долазе у Ниш.

Октобар је, такође, и месец који је познат и по другим датумима, важним и значајним за запослене у СРХЦ-у и њихове српске пријатеље - 12. октобра представници Центра су учествовали у свечаним активностима посвећеним ослобођењу Ниша у Првом светском рату од немачко-аустријских и бугарских окупатора. Окупација је трајала од 1915. до 1918. године. Српска војска под командом Петра Бојовића, 12. октобра 1918. године ослободила је град. У том рату је братска Србија изгубила око 1,5 милиона становника, што је чинило 33% комплетног становништва.

Чак и те далеке године, настављајући најбоље традиције руских добровољаца, који су Србима помагали у борби против Османлија, војници из две специјалне руске бригаде борили су се од 1915. до 1918. године, на Балканском фронту у Македонији, на Солунском фронту и дали велики допринос ослобођењу Србије.

СРХЦ помаже локалним организацијама очувању гробова хероја тог далеког рата на територији Грчке и Македоније.