Српско-руски хуманитарни центар

Балкански козаци и СРХЦ

Упоредо са решавањем професионалних задатака, који су дефинисани Статутом Центра, припадници СРХЦ-а су успоставили пријатељске и пословне контакте са локалним јавним и волонтерским структурама, радећи заједно на јачању људских односа са локалним становницима. Помоћ се пружа образовним установама, ветеранским структурама, организују се летњи спортски и образовни центри и још много тога.

Пример искрених односа је позив припадницима Центра да учествују у активностима у знак сећања на првог атамана Балканске козачке војске, Бранка Аврамовића.

Бранко је био познат и поштован човек, а за своје заслуге на јачању српско-руског пријатељства у септембру 2017. године награђен је почасним оружјем у име команданта копнене војске Србије генерала Милосава Симовића.

Помен је одржан на територији општине Куршумлија, испред цркве Свете Петке, места Добри До, а затим су учесници у спомен-маршу кренули према селу Заграђе, месту рођења атамана.

Као што је познато, 2013. године у Београду је први пут најављено поновно успостављање српске козачке организације. Тада су козачки делегати из Русије посетили Београд, а локални козаци су имали свог атамана. Почели су да се отварају центри козачке духовне културе. Балканска козачка војска има за циљ да оживи дух, веру и патриотизам, заштити православље и отаџбину и обнови и ојача традиције козака.