Српско-руски хуманитарни центар

Руска делегација у Србији

Дана 6. новембра у Београду је одржан руско-српски радни састанак, на којем је потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао са руским амбасадором у Београду Александром Боцаном-Харченком о питањима наставка сарадње између земаља у области реаговања на последице ванредних ситуација.

Стефановић је истакао велики значај рада Српско-руског хуманитарног центра у Нишу који пружа помоћ не само Сектору за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије, већ и целој земљи. Министар је навео и потребу за проширивањем капацитета СРХЦ-а како би исти добио улогу центра за обуку који би обезбедио додатну обуку за припаднике ватрогасно-спасилачких јединица.

Састанку је присуствовао В. А. Салавјов, директор Департмана за међународну сарадњу који је стигао из Москве, који је присутне информисао о сталној пажњи руководства МЧС-а Русије за сарадњу са српским колегама, о даљим корацима модернизације Центра, о одлуци руског дела Управног одбора да именује на функцију директора СРХЦ-а А. В. Мамченкова.

Са своје стране, представници српског дела Управног одбора СРХЦ-а најавили су именовање Бојана Костића на функцију кодиректора Центра.

Раније, током гашења природних пожара на Старој планини, уз примену руског авиона ИЛ-76, А.В. Мамченков и Б. Костић заједно су радили у штабу руководства ове операције.

Дана 7. новембра у СРХЦ-у је одржана видео-конференција са Националним центром за управљање у кризним ситуацијама (НЦУКС) и центрима за управљање Међународне организације цивилне заштите (ICDO) и Руско-јерменског хуманитарног центра, који су обавештени о резултатима преговора у Београду, и који су честитали А.В. Мамченкову на именовању директора и пожелели му пуно успеха.

Заменик генералног секретара организације ICDO А. Кудинов је у име ове организације потврдио наставак линије за јачање сарадње са Центром и са Србијом и упутио позив руководству Министарства унутрашњих послова и Сектору за ванредне ситуације да посете седиште ICDO у радној посети.

Истог дана одржани су преговори са управом града Ниша, на којима су стране потврдиле спремност за наставак тесне сарадње и изразиле захвалност на искрености и пријатељству.

Касније је одржано свечано полагање венаца на споменик војницима Црвене армије који су погинули 7. новембра 1944. у околини Ниша. Као што је познато, споменик је подигнут на рачун припадника СРХЦ-а 2015. године.