Српско-руски хуманитарни центар

Примирје 10.11.2019.године

У Србији се 11. новембра обележава државни празник - Дан примирја у Првом светском рату. На данашњи дан 1918. године представници страна које су ратовале, потписали су Споразум о примирју, који је окончао крвопролиће на ратиштима Првог светског рата.

Српске власти памте и поштују сећање на оне који су погинули у биткама у Великом рату.

10. новембра, у част погинулих бораца, у граду Нишу, одржана је свечана церемонија полагања цвећа на гробове погинулих јунака, на којој су учествовали представници Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова, градских власти, различитих друштвених организација, представници удружења потомака ветерана Првог светског рата.

У име Српско-руског хуманитарног центра у свечаним активностима учествовали су директор СРХЦ-а А. Мамченков и заменик директора О. Ганијев.

СРХЦ увек са захвалношћу прихвата позиве и учествује у таквим церемонијама, сматрајући то својом часном дужношћу, знаком пријатељства руског и српског народа, чији су се синови борили раме уз раме на фронтовима тог рата.

У 2014. години, одмах по његовом оснивању, руско особље СРХЦ-а, учествовало је у пројекту српског Министарства одбране - „Велики Рат“, посвећеном стогодишњици Првог светског рата. Маршута је пролазила путевима западне Србије, Црне Горе, Албаније, Грчке и Македоније.

У 2015. години, на иницијативу СРХЦ-а, подигнута је спомен-плоча на згради војне болнице у Нишу, у част руског медицинског особља, које је помагало српским држављанима у Првом светском рату и спасило животе стотина Срба, укључујући и мештане Ниша.

Током 2016. године, на подручју планине Кајмакчалан, службеници СРХЦ-а очистили су и рестаурирали десетине гробова. У њима се налази пепео хиљада погинулих војника Солунског фронта у 1915-1916. години, где се више од десет хиљада руских војника 2. посебне руске пешадијске бригаде јуначки борило заједно са Србима. На тим местима почивају остаци погинулих руских јунака - 65 официра и 4.149 војника и подофицира. Овај догађај је наша часна дужност да заједно са српском браћом одамо почаст херојима који су страдали у том Великом рату.