Српско-руски хуманитарни центар

СПЕЛЕОЛОЗИ - 18-25. октобра 2019.године

СРХЦ, пратећи свој статус хуманитарне организације, наставља да развија сарадњу са невладиним омладинским и спортским организацијама у Србији. Овог пута, Комисија за спелеологију Планинарског савеза Србије, која је планирала да спроведе експедицију од 18. до 25. октобра у околини Церја, 14 км од града Ниша, у рејону Каменичког Виса, затражила је помоћ СРХЦ-а.

Циљ организоване међународне спелеолошке експедиције, у којој су учествовали специјалисти из Србије, Бугарске, Румуније и Ирана, је рад у Церјанској пећини, њено даље проучавање и припрема извештаја о њеном даљем освајању, јер судећи по процени стручњака геолога, Церјанска пећина је јединствена, састоји се из многобројних ходника и дворана, висине до 40 метара и још увек није истражена до краја.

Експедиција је важна како на научном плану, тако и за развој туризма у земљи – ипак су пећине понос и достојанство Србије.

СРХЦ је пружио потребну помоћ у организовању и спровођењу ове међународне експедиције и спреман је за даљу сарадњу са националним организацијама и структурама за добробит Србије и јачању српско-руског пријатељства.