Српско-руски хуманитарни центар

Балкански курсисте у Москви (18-22. новембра 2019)

Следећи етап обуке 2019. године коју организује Српско-руски хуманитарни центар у високо образовним установама МЧС-а Русије за представнике хитних служба балканских земаља се завршава.

У програму обуке на тему „Противпожарна безбедност“, који се одржавао на Академији цивилне противпожарне службе у Москви у периоду од 18. до 22. новембра текуће године узели су учест 10 нспектора заштите од пожара из Републике Србије, 2 представника из Северне Македонији и 3 представника из Босне и Херцеговине.

Резимирајући обуку специјалиста балканских држава на универзитетима МЧС-а Русије, можемо да констатујемо јако интересовање специјализованих балканских служаба за обуку у Русији, где се упознају са најсавременијим достигнучима руских специјалиста, а образовни процес се заснива на јединственим методама и технологијама. Дакле, ако је 2015. године број курсиста из земаља Југоисточне Европе био 111 људи, ове године тај број ће бити 159 људи.

Планирани број балканских специјалаца који ће до краја 2019. године проћи обуку на курсевима МЧС-а РФ у Русији је 132 припадника Сектора за ванредне ситуација, Министарства унутрашњих послова Србије, 18 из Сектора за заштиту и спашавање и Републичке управе за цивилну заштиту Босне и Херцеговине, 9 из Дирекције за заштиту и спашавање Северне Македоније.