Српско-руски хуманитарни центар

Српско руски хуманитарни центар и Руска хуманитарна мисија

Руска хуманитарна мисија (РХМ), непрофитна руска организација која врши волонтерску хуманитарну мисију у земљама југоисточне Европе. РХМ спроводи добротворне активности на пружању помоћи жртвама социјалних, националних, верских и војних сукоба, разрађује и спроводи образовне, медицинске и хуманитарне пројекте уз пуну логистичку подршку.

СРХЦ, као структура која решава хуманитарне задатке на Балкану, има блиску сарадњу са РХМ: у јулу 2017. године, запослени у Центру учествовали су у догађају преноса аутомобила хитне помоћи мештанима Медвеђе, а 2018. године лекар СРХЦ-а радио је као део Руске хуманитарне мисије пружајући медицинску помоћ становницима српских села смештених у забаченим планинским подрућима, у току 2019. године припадници СРХЦ и РХМ учествовали су у акцијама отварања центра руске културе у Републици Српској (околина Добој).

Дана 2. децембра 2019. у Београду је отворена реконструисана сала за обуку београдске Гимназије бр. 8, где је РХМ извршио поправке и опремање учионица са мултимедијалном опремом ради побољшања квалитета наставе на руском језику.

На крају догађаја одржани су преговори између припадника РХМ и СРХЦ током којих су представници ових организација изразили интересовање за даљу сарадњу и њен развој. Представник СРХЦ-а са своје стране потврдио је спремност Центра да помогне Мисији у обављању својих хуманитарних задатака у региону. Шеф представништва РХМ на Балкану М. Бондар изразио је захвалност Центру и његовим радницима на њиховој жељи да интензивирају практичну интеракцију и намери да развију заједнички активностију план за 2020. годину.