Српско-руски хуманитарни центар

Богојављење у Србији

На Балкану се Богојављење обележава тако што се организује традиционално пливање за Часни крст, који је бачен у воду, за разлику од Русије где по традицији треба уронити у отвор у леду.

Од 2017. године припадници Српско-руског хуманитарног центра учествују на догађајима, који се одржавају широм Србије под покровитељством Српске православне цркве и уз подршку локалних самоуправа.

Пливање за Часни крст се организује широм земље, али главни догађај се одржава на Дунаву, у Земуну. У Србији је пливање за Часни крст први пут организовано крајем 19. века, док је у новијој историји традиција заживела пре 20 година.

Пре почетка пливања за Часни крст претходила је света литургија и традиционална литија, а затим су представници Цркве благословили учеснике и само купалиште.

Представници СРХЦ-а су на захтев локалне самоуправе г. Земуна, обезбеђивали овај догађај потребном опремом и чамцем за спасавање на месту одржавања, проверили стазу за пливање, а потом надгледали спровођење прописаних мера безбедности.

Српски патријарх Иринеј је 2017. године уручио руководству СРХЦ-а крст - награду Центру за његове активности и за помоћ српском народу. Крст се чува у музеју СРХЦ-а.

Представници СРХЦ-а су такође учествовали на манифестацијама поводом обележавања Богојављења на Власинском језеру и на базену Чаир у Нишу.