Српско-руски хуманитарни центар

УЧЕШЋЕ СРПСКО-РУСКОГ ХУМАНИТАРНОГ ЦЕНТРА НА КОНФЕРЕНЦИЈИ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ИЦДО

У периоду од 10. до 12. децембра 2019.г. у Абу Дабију (УАЕ) је одржана IV Међународна конференција руководилаца образовних установа и тренинг центара у области цивилне заштите земаља-чланица ИЦДО-а. Такви форуми су ефикасно средство за разраду постојећих и нових програма обуке, као и размену искуства. За реализацију ових циљева круг учесника конференције може да се прошири и у њен рад да укључе и афилирани чланови ИЦДО, који имају богато професионално искуство и знање. У Русији у такве структуре спадају Академија цивилне заштите, Универзитет државне противпожарне службе у Санкт Петербургу и Академија државне противпожарне службе.

Учешће на конференцији је узела и делегација СРХЦ-а, коју су чинили руководиоци Центра Б. Костић и А. В. Мамченков.

У 2017. години СРХЦ је добио статус „Регионалног Центра за обуку ИЦДО-а“. На његовој територији је формирана материјално-техничка основа за обуку и усавршавање стручњака хитних служби. Сходно томе, СРХЦ је интересантан за ИЦДО уколико узмемо у обзир његове потенцијалне „образовне“ могућности, као и сама локација (Балкан) – само две државе су чланице ИЦДО Србија и Босна и Херцеговина.

Главна тема дневног реда поменуте конференције је била разматрање плана обуке и припреме стручњака хитних служби земаља-чланица ИЦДО-а за 2020. годину и разрада ефикасних метода за његово спровођење.

Учесници Конференције су у циљу размене искуства и упознавања са достигнућима других земаља посетили Академију цивилне заштите Уједињених Арапских Емирата, упознали се са њеном образовном и материјалном основом и присуствовали на ватрогасно-тактичкој вежби кадета Академије.

Сви учесници су приликом сумирања резултата рада конференције исказали потребу наставка и интензивирања процеса обуке, коју организује и спроводи ИЦДО – специјализована профилна међународна структура.