Српско-руски хуманитарни центар

Руски специјалисти у Нишу

Због тешке епидемиолошке ситуације у градовима на југу Србије, донета је одлука да се група руских лекара и специјалиста за РХБ заштиту премести у град Ниш. 11. априла 2020. снаге и средства руске групе стигле су у Ниш, где је био одржан радни састанак за представнике свих структура укључених у ову велику операцију, укључујући Српско-руски хуманитарни центар, где су А. Мамченков и Б.Костић информисали присутне о предлозима за употребу ресурса и искуства Центра. Учесници састанка разговарали су о плану рада, узимајући у обзир развој ситуације и локалне услове.

Питања која су такође била разматрана на састанку су дезинфекција у медицинским установама, препоруке локалним специјалистима за организовање пријема и сортирања пацијената, поштовање антиепидемијског режима у одељењима и организовање исхране, спречавање ширења инфекције код медицинског особља од заражених пацијената.

12.04. 2020 у Нишу започела је примена планираног рада на дезинфекцији градских институција. Конкретно, ови радови су изведени у просторијама локалне ватрогасно-спасилачке бригаде. Дежурно особље није избегло ову процедуру.

Руска медицинска група и стручњаци из РХБ безбедности извршили су планиране радове у 15 насеља у земљи, у 25 медицинских установа и у више од 50 зграда и установа. У Београду се наставља рад на дезинфекцији и санитарној заштити на војномедицинској академији; у Чуприји се дају практичне препоруке о томе како спровести мере против епидемије у медицинским установама различитих врста.

Председник Србије Александар Вучић изразио је наду да ће се ситуација са коронавирусом побољшати и да ће омогућити укидање ванредног стања пре краја априла. Сада у земљи, како је рекао, постоје сви услови за то и уведене су неопходне мере предострожности.

У Београду, на конференцији Владе за новинаре објављено је да је број жртава коронавируса у Србији достигао 80 људи, више од 3,6 хиљада људи је инфицирано (3380 је откривено, још 250 људи су дијагностиковано у протекла 24 сата, шест је умрло и њихова просечна старост - 57,5 година.)