Српско-руски хуманитарни центар

8. годишњица Српско-руског хуманитарног центра

Већ осам година у оквиру билатералне сарадње између Министарства за ванредне ситуације (МЧС) Русије и Републике Србије функционише Српско-руски хуманитарни центар.

Српско-руски хуманитарни центар основан је 25. априла 2012. године у граду Нишу као међувладина хуманитарна непрофитна организација.

Специјалисти Центра учествују у спровођењу активности спречавања и отклањања ванредних ситуација. Центар пружа хуманитарну помоћ становништву, угроженом у ванредним ситуацијама. На његовој основи реализују се заједнички пројекти и програми у Републици Србији и другим земљама региона Балкана. Центар организује обуку и стручно усавршавање специјалиста из области спречавања и отклањања ванредних ситуација.

Од новембра 2019. године, Центром руководе Бојан Костић са српске стране и Андреј Мамченков са руске стране, уз сталну координацију копредседника Управног одбора, Милосава Миличковића, државног секретара МУП-а Србије са српске стране и првог заменика министра МЧС-а Русије А.П.Чупријана са руске стране. Рад Центра остаје под сталним надзором министра унутрашњих послова РС и министра за ванредне ситуације РФ, а такође, у сфери је посебне пажње председника Републике Србије и Руске Федерације.

Снаге и средства МЧС-а Русије, које улазе у састав Центра, учествовале су у гашењу шумских пожара, операцијама претраге и спасавања током поплава у Србији и другим земљама региона. Уз њихову подршку, реализовани су редовни пројекти хуманитарног разминирања на територији Србије, као и програми обуке, конференције и друге међународне активности.

Центар има низ реализованих хуманитарних операција и пројеката пружања помоћи у отклањању ванредних ситуација на територији Босне и Херцеговине, Грчке, Словеније и Албаније. Посебан допринос у развоју Центра даје организација Међународне организације цивилне одбране (ICDO).

На пример, у 2019. години Центар је допринео реализацији неколико хуманитарних акција. Тако је, у јуну прошле године, МЧС Русије заједно са МУП-ом Републике Србије одржао међународну вежбу спасилачких служби „Србија-2019“, на територији Српско-руског хуманитарног центра у Нишу. У практичном делу вежби биле су ангажоване ватрогасно-спасилачке јединице Србије, Русије, Босне и Херцеговине, Мађарске, Кубе, Северне Македоније, Турске и других земаља (више од 500 спасилаца, ватрогасаца, лекара, припадника полиције и преко 120 јединица специјалне, спасилачке и ватрогасне опреме, укључујући авијацију). Делегација Дирекције за цивилну заштиту Републике Италије је присуствовала овој вежби на челу са директором Анђелом Борелијем. Вежба је добила најпозитивнију оцену, а послужила је као основа за билатералне и мултилатералне састанке и преговоре са руководиоцима страних делегација

Почетком новембра прошле године, у циљу пружања помоћи, у Србију је послат је авион ИЛ-76 МЧС-а Русије, који је радио у најтеже доступним подручјима планинског венца Старе планине. Захваљујући ефикасним заједничким акцијама припадника Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Српско-руског хуманитарног центра и чланова посаде авиона ИЛ-76 Министарства за ванредне ситуације Русије, пожари су у најкраћем могућем року отклоњени. По завршетку активности, авион МЧС-а Русије вратио се на своје место сталне локације. Руска хуманитарна операција високо је оцењена од стране руководства Србије и добила је велику медијску покривеност. Пружена помоћ је од стратешког значаја за даље развијање сарадње наших земаља и јачање позиције Руске Федерације у региону.

Прошле године посебна пажња посвећена је и питању обуке стручњака профилних служби Србије у високообразовним установама МЧС-а Русије: припадници служби из Београда, Сарајева, Скопља прошли су обуку у Москви и Санкт-Петербургу. Руски службеници Центра редовно изводе практичну и теоријску наставу на Универзитетима у Београду, Нишу и Криминалистичко-полицијском универзитету у учионицама, које су предате Србији у оквиру пројеката хуманитарног садејства. У будућности се планира обука не само српских специјалиста, већ и специјалиста из других земаља Балканског региона.

Рад Центра усмерен је на остваривање дугорочних интереса обезбеђивања руског хуманитарног присуства у Балканском региону.