Српско-руски хуманитарни центар

Дан Победе - 9. мај 2020. године

Режим самоизолације није спречио Србе и Русе да заједно прославе Дан Победе. Искрена жеља да се ода почаст совјетским и југословенским херојима ујединила је људе у Србији и Русији. Према проценама власти Југославије, током ослобађања, више од седам хиљада погинулих бораца Црвене армије сахрањено је на њеној територији. У 1957. години, маршал Тито, одајући почаст уваженом совјетском војнику-ослободиоцу, наредио је да се овековечи сећање на пале јунаке и направе војни гробови: да се из спомен-обележја широм земље пренесе пепео погинулих хероја, а ове године у меморијалном комплексу ослободиоцима у Београду биће подигнут споменик – Вечна ватра, знак сећања на нашу заједничку историју, симбол јединства и победе српског и руског народа.

Србија као део бивше Југославије претрпела је велике губитке. Акција посвећена палим херојима – „Бесмртни пук“, коју су власти у Србији 2019. године званично прогласиле државним догађајем у Србији, сваке године се обележава 9. маја.

Свечана церемонија је одржана у граду Нишу. Представници градске управе, Војске Србије, Српско-руског хуманитарног центра, представници Савеза ветерана Србије и других јавних организација одали су почаст херојима. Руководици Центра Б. Костић и А. Мамченков су у име припадника Српско-руског хуманитарног центра положили венце на Споменик ослободиоцима у центру града, на гробове два руска војника, потпуковника П. Андрејева и наредника И. Гизатулина, који су овде погинули 14. октобра 1944. године, као и на споменик совјетским војницима погинулим 7. новембра 1944. године.

Нажалост, стотине Нишлија који су 2019. године учествовали у „Бесмртном пуку“, ове године нису могли да учествују у истом. Али, ми знамо да се у Србији чува традиција антифашизма, да се Србија храбро супротставља покушајима фалсификовања историје и штити споменике погинулих за ослобођење Југославије у Другом светском рату. О томе сведочи и чињеница да је Србија, међу десет држава учесница ОЕБС-а, потписала заједничку изјаву поводом 75. годишњице победе у Другом светском рату, која гласи: „... сматрамо посебно важним да се сачува историјска истина о Другом светском рату и не дозволи ревизија њених правних закључка, узимајући у обзир циљеве и принципе Статута УН и одлуке Међународног војног суда у Нирнбергу …“

Очигледно је да се сећање на овај рат, највећу трагедију човечанства, коју су наши очеви и дедови успели да зауставе по цену свог живота, мора чувати и преносити са генерације на генерацију и не смеју се дозволити било какви покушаји са циљем да је искриве.

Као допринос овој племенитој намери и припремама града за прославу 75. годишњице Велике победе, фасада зграде СРХЦ-а украшена је живописним банером, посвећеном овом значајном датуму.