Српско-руски хуманитарни центар

Посета делегације Амбасаде Руске Федерације Граду Нишу

Поводом обележавања 75. година победничке параде у Другом светском рату, град Ниш је посетила висока делегација Амбасаде Руске Федерације, на челу са ЊЕ Амбасадором А. Боцан-Харченко.

Приликом посете у понедељак 22. јуна Српско-руски хуманитарни центар је по први пут посетио војни аташе генерал-мајор А. И. Зинченко и заменик војног аташеа пуковник В. В. Биков, у пратњи првог секретара Амбасаде В.Н.Аликина. Руководиоци Центра су представницима Амбасаде приказали филмове о досадашњим активностима, упознали их са материјално-техничком и наставном основом, и тиме потврдили статус Међународног наставног центра ИЦДО, као и потенцијал даљег развоја Центра. Затим је у организацији града Ниша приказана пројекција плаката „Мајка отаџбина зове“ праћена уз песму „Свети рат“ на Тргу Краља Милана, у знак сећања на дан напада Немачке на Совјетски Савез 1941. године.

Дана 23. јуна у Градској кући Града Ниша одржан је радни састанак Руске делегације са руководством града Ниша, уз присуство дирекције СРХЦ-а. Током изјава за медије Амбасадор Русије се захвалио Граду на помоћи коју пружа СРХЦ-у, истичући да ће за Центар увек бити посла у погледу пружања хуманитарне помоћи, одржавања обука и размена искустава.

У оквиру званичне посете одржано је отварање изложбе, посвећене заједничкој победи над фашизмом, церемонија полагања венаца на споменик совјетским војницима и заробљеницима нацистичког концентрационог логора Црвени Крст и обилазак културно-историјских локалитета на територији града Ниша.

Посета је завршена концертом совјетских и патриотских песама у Официрском дому и ватрометом у част обележавања Велике Победе над фашизмом.