Српско-руски хуманитарни центар

Пријем код градоначелнице града Ниша

Дана 3. новембра одржан je састанак руководства СРХЦ-a са новоизабраном градоначелницом града Ниша, госпођом Драганом Сотировски. Састанак је био информативног карактера и протекао је у позитивној атмосфери: више од 8 година Центар активно сарађује са специјализованим институцијама и наравно учествује у културном, спортском и образовном животу града.

Г-ђа Сотировски је током разговора изнела да планира формирање центра за ванредно реаговање, као и да изузетно цени знање и вештине руских стручњака.“Нишу недостаје један оперативни центар за деловање у ванредним ситуацијама и очекујемо у тој области саветодавну помоћ Српско-руског хуманитарног центра“, рекла је градоначелница Ниша. Такође је истакла идеју да студенти Факултета заштите на раду образују тим за реаговање, где би учешће Центра било од велике помоћи. Тај тим би био формиран по угледу сличан тиму у Санкт Петербургу са којим су се представници града Ниша упознали током обуке на Универзитету Државне ватрогасне службе Министарства за ванредне ситуације Русије.

Кодиректор Српско-руског хуманитарног центра, Андреј Мамченков је нагласио важност предвиђања потенцијалних опасности и благовремене припреме за реаговање у ванредним ситуацијама. Такође је напоменуо да су циљеви СРХЦ-а искључиво хуманитарног карактера, и потврдио спремност Центра да пружи граду сву потребну помоћ у припреми и организовању обуке градског оперативног тима у Центру.