Српско-руски хуманитарни центар

Обука полазника 8. Класе основне обуке припадника ВСЈ на НТК „Штурм“

По договору са руководством Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије у периоду од 28. октобра до 6. новембра Центар је омогућио реализацију обуке полазника 8. Класе основне обуке припадника ВСЈ на наставно-тренажном комплексу „Штурм“, у складу са свим безбедносним прописима у условима пандемије COVID-19.

Обука се одржала под руководством инструктора СВС-а и стручњака Центра, као и медицинског особља Сектора за ванредне ситуације.

Комплетна симулација запаљене зграде са димом, вриском, спасавањем жртве, проласком кроз лавиринт, проналажењем излаза у ограниченом временском року представља прави изазов за полазнике обуке.

Опрема НТК „Штурм“ омогућава посматрање и контролисање рада ватрогасца у лавиринту, како би се уочили проблеми, а затим анализирали и пронашли начини за савладање потешкоћа. Истовремено, симулација вриска и дима помаже ватрогасцима да превазиђу психолошку баријеру приликом уласка у запаљену зграду.

На симулатору „Штурм“ је према евиденцији Центра обуку прошло 460 специјалиста из области реаговања у ванредним ситуацијама. Од момента наставка обука у периоду од 12. октобра до 6. новембра 70 припадника ватрогасно-спасилачких служби „Аеродроми Србије“ и 100 полазника 8. Класе основне обуке припадника ВСЈ учествовало у обуци на симулатору „Штурм“.

С обзиром да НТК „Штурм“ представља саставни део обуке ватрогасаца-спасилаца у Србији, руководство СРХЦ-а ради на даљем унапређењу и проширивању његових техничких могућности.